Jednostavni rižoto s tunjevinom i graškom
SASTOJCI
1/2 većeg žutog luka
3x 80 grama tunjevine Rio Mare s ljutom paprikom u maslinovom ulju (ili bilo koja druga tunjevinu u ulju)
280-300 grama riže arborio (ili bilo koje riže srednjeg ili dugog zrna)
600-800 ml temeljca za juhu ili vode
1 dcl mlijeka – po želji
3 litre smrznutog ili konzerviranog graška (ili kukuruz, slanutak, grah)
sol i bijeli papar po ukusu
1/5 žličice sušenog peršina
2-3 žlice naribanog parmezana – po želji
Stampa Ricetta
1. Ulje iz jedne tunjevine izlijemo direktno na tavu. Ovo je ulje izuzetno aromatično i dati će prekrasan okus rižotu. Na ulju popržite sitno sjeckani luk. Dodajte mu malo soli da se lijepo omekša. Ako vam se sviđa okus malo pečenog luka, malo ga pržite, u protivnom nastavite postupak kada je omekšao, a još uvijek je bijeli.
2. Zagrijte vodu ili temeljac za juhu i sol kako bi bilo umjereno slano.
3. Dodajte rižu prženom luku i pirjajte na srednje jakoj vatri minutu ili kratko dok ne poprimi zlatnu boju.
4. Zatim dodajte prvu posudu vode / temeljca i dodajte još jednu kad ta ispari. Dodajte papar i peršin. Dolijevajte tekućinu 12-13 minuta, a zatim dodajte grašak. Kuhajte minutu, a zatim ulijte mlijeko i kuhajte dok mlijeko ne ispari ili dok se riža ne skuha. Ako nemate mlijeka kuhajte rižu i dolijevajte vodu / temeljac dok riža ne bude mekana. Kad je riža kuhana umiješajte tunu i parmezan. Poslužite.