Panzanella s tunjevinom
SASTOJCI
2 konzerve Rio Mare tunjevine u vlastitom soku 160 g
1 štruca seljačkog kruha starog jedan dan
2 tanko narezane rajčice
1 tanko narezani luk
4 tanko narezane rotkvice
1 tanko narezani celer
šaka grubo natrganih listova svježeg bosiljka + cijeli listovi za ukras
sol i papar
2 žlice crvenog vinskog octa
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Stampa Ricetta
1. Narežite kruh na kriške i natopite ga u hladnoj vodi nekoliko minuta. Istisnite višak vode iz kruha i raskomadajte ga na manje komade. U velikoj zdjeli bacanjem promiješajte rajčicu, luk, rotkvice, celer i bosiljak te zatim dodajte kruh.
2. Posolite i popaprite po ukusu. Pokapajte vinskim octom i uljem. Promiješajte laganim bacanjem.
3. Raskomadajte tunjevinu i dobro je pomiješajte s ostalim sastojcima. Ukrasite listovima bosiljka i poslužite. Povijest: Panzanella je tipično ljetno jelo u Toskani i ostatku središnje Italije. Prema originalnom receptu kruh mora biti star jedan dan, a ostali sastojci su krastavac, crveni luk i bosiljak začinjeni s dosta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, octa i soli. Danas se ovo jelo često radi od sirovih rajčica, maslina i, kao u ovome receptu, tunjevine.